Kliza (video)

Idi na sadržaj

Kliza (video)

Nina Martinović Armbruster
Published by Nina Martinović Armbruster u Kolumne · 17 April 2019
Tags: Klizaleduspehdečijeigrenapredakrazvoj
Kliza (video)
Kad sam bila mala, zimi sam volela da provodim vreme napolju. Kad je bilo jako hladno, napolju su nas čekale klize. Klize su duguljaste zaleđene površine na stazama. Prvo su to bile bare, a kada se bare zalede, nastanu klize, sa dugim „i“.

Kada ih prekrije sneg, klize mogu da budu vrlo nezgodna izneneđenja. Kada bismo u potrazi za izmaštanim avanturama krenuli u akciju po dvorištu ili ulici, prvi koji spazi zaleđenu baru uzvikne: „Kliiiza!“ Zatrči se zatim sa uzbuđenjem takmičara na svetskom prvenstvu u skoku u dalj, i ukočivši noge, klizne preko klize.

Desi se da se kliza naglo završi, ili da klizač u zanosu uspešne vožnje, smetne s uma da isplanira zaustavljanje. Ateriranje obično nije glatko, posebno što bude praćeno smehom ostale dece. Ali povreda nikada nije bilo. Dešavalo se i da naglo posle prve, klizač primeti drugu klizu, pa ako je malo spretniji, samo poskoči i nastavi svoj kliz na sledećoj. Tada bi za svoj nastup dobio uzvike oduševljenja, a ostala deca bi se zaletala i dobijala svoje trenutke uživanja, uspeha i veselja.

Uvek je bilo i one dece koja su samo delila radost uzvicima, oprezno zaobilazeći potencijalnu priliku za pad, propuštajući pri tome potpuni užitak.
Baš kao u životu. Ljudi se dele na one koji idu prvi, na one koji ih slede, imitiraju, ili se trude da ih nadmaše, ima onih koji padnu pa odmah ustanu, tu su i oni što od pada naprave neobičnu piruetu, a ima i onih koji se predaju, razočaraju, postide i odustanu, ali nekako najlošije u životu prolaze, najmanje u igri uživaju, oni što nikada ni ne pokušaju. Klize su naši izazovi... životni, poslovni, emotivni, ekonomski, svakakvi... Od naše reakcije na klizu, zavisi koliko ćemo u tom izazovu da prepoznamo priliku za uživanje, za istraživanje granica sopstvenih mogućnosti, za učenje, ili priliku za preokret situacije potpuno u svoju korist.

Da bismo bili uspešni u onome što radimo, trebalo bi da to i volimo, da nam pričinjava zadovoljstvo, da u tome uživamo. Uvek i u svemu ima onih nezgodnih trenutaka, kada posrnemo, kada se uplašimo ili smo nezadovoljni postignutim. Ali ako zanemarimo uživanje u svemu tome, ako izostane onaj uzvik zadovoljstva, onda propuštamo suštinu. Jer suština je u radovanju i u uživanju. A mustre za uživanje su sledeće:

Kada se posvetimo sitnim radostima, makar i tako što ih samo primećujemo, onda počnemo sve više da ih prepoznajemo, da im se vraćamo, da u njima uživamo. Pomoći nekome iz čiste ljudske potrebe da se pomogne, provesti neko vreme u prirodi, zahvaliti se životu na nekom svom daru ili osobini, izdvojiti pet minuta samo za sebe i provesti ih u potpunom miru i tišini.To su samo neki od načina da počnete da negujete uživanje u sitnim radostima. Kada fokus sa nezadovoljstva pređe na potragu za sitnim radostima, tu počinje pravi preokret. Tada počinjemo tu radost da zračimo, a radost je zarazna. Privući će još više radosti u naš život.  A šta je život nego niz uzbudljivih kliza? Zato kada ove zime naletite na neku, duboko udahnite, uzmite zalet i radosno uzviknite: „Kliza!“



0
reviews

Nazad na sadržaj