Živo žito Marina Jablanov 

Zito - gotovo - sl 9

Žito je jedan od simbola slave i predtstavlja večni život. Spravlja se da bi se povezali sa našim precima i da bi im odali počast. Praveći s ljubavlju žito za našu porodicu i potomke, mi se na taj način sećamo naših predaka.

Pre nekoliko godina sam od koleginice fotoreporterke Saške Erak dobila organski gajeno žito.To je bilo pred Đurđevdan, slavu moje porodice. Bilo mi je nekako žao da to tako brižljivo gajeno žito skuvam i razmišljala sam da od proklijalih zrna pšenice napravim slavsko koljivo. Zamolila sam Sašku za savet kako da proklijam pšenicu i upustila se u avanturu...Bilo je jednostavnije nego što sam mislila! A rezultat je bio fantastičan!

Zito - 1 dan - sl 1Prve večeri sam odmerila pola kilograma, sipaa u poveću teglu i potopila žito u vodom. Ostavila sam da stoji 24 sata. Tada sam ga procedila i ostavila na sobnoj temperaturi da klija. S vremena na sam ga protresla da se gornji sloj ne bi sušio i da bi pšenica jednako klijala. Posle 24 sata sam ga nalila vodom , procedila, proprala pod mlazom vode i vratila u teglu. Klice su se već pojavile.Zito - 2 dan - sl 2 Bila samo opčinjena ovim čudom. U medjuvremenu sam pročitala da proklijalo zrno pšenice ima veće nutritivne vrednosti od običnog zrna. Tako sam saznala da recimo gvožđa i kalijuma ima skoro dvaput više, a da vitamina E ima 7,6 puta više, dok folne kiseline ima 412 puta više! Prosto je zadivljujuća ta promena kada tom malenom zrnu udahnemo život!Zito - 3 dan sl 3

Postupak sa ispiranjem žita sam ponovila i naredna 2 dana i tada je zrno bilo spremno da od njega napravimo slavsko žito. Mere koje su u receptu su okvirne, jer puno toga zavisi od ukusa.

Zito - sastojci 1 - sl 4500 g organski gajene pšenice

250 do 300 g mlevenih oraha

200 g meda

1 kruška (nije obavezan sastojak)

1 kašičica cimeta

1/ 4 narendanog muskatnog oraščića

10 zrna crvenog bibera

1 šaka suvog grožđa

Proklijalo žito se samelje na mašini za mlevenje mesa. Kruška i med mogu da se izmiksaju u blenderu ili da se kruška jednostavno izgnječi viljuškom i pomeša sa medom. Kruška nije obavezna, ali daje dobar ukus, ako se ne stavi, onda bi trebalo povećati količinu meda. Zatim se dodaju začini, meveni cimet, musaktni oraščić i mleveni crveni biber. Suvo grožđe se sitno isecka i pomeša sa žitom. Dodaju se mleveni orasi i žito se malo meša da bi se sastojci sjedinili. Po potrebi se doda meda ili nekog drugog sastojka.

 

Ovo žito može da se sprema i bez meda, sa sušenim voćem - urmama i suvim grožđem, ali bi trebalo dodati još jednu krušku na ovu količinu da masa ne bi bila presuva.


Zito - med i kruska sl 6Zito - mesanje sa orasima sl 8Ztio - dodavanje zacina sl 7Može da se čuva u frižideru do 5 dana.

Podržite naš rad

Support Our WorkPrijava za novosti

Prijatelji

Lecimo se homeopatski baner

Masaža Zoki

drvo zivota

Zeleni cardaci2

kundalini baner za naslovnu

Denis baner mali

Pex-art-small

Podeli na društvenim mrežama

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter