Zajednica

Idi na sadržaj

Zajednica

Nina Martinović Armbruster
Published by Nina Martinović Armbruster u Kolumne · 17 Oktobar 2020
Tags: zajednicaženeženskikrugovisestrinskikrugovi
Zajednica

 
Ima u našem lepom, starom jeziku, prepunom mudrosti za one koji za mudrošću tragaju, jedna božanstvena reč: zajednica. Tako milo i nežno zvuči, kao da je deminutiv, kao neka devojčica. A tako je moćna i važna svakom biću na ovoj planeti, a pretpostavljam i šire. Zajednica je skup onih koji su svi tu za jednog, a i svakog pojedinca koji je tu za sve. Zajednica je osnovna jedinica za život, odmah iza porodice. Zajednica je reč ženskog roda, i sasvim je prirodno što je tako. A jako je važno da to malo bolje osvetlimo baš u ovo izazovno vreme u kojem živimo.
Vreme je smene životnih principa na planeti. Sve se menja, svi to već jako dobro vidimo. Nešto prihvatamo, protiv nečega se borimo, ali u glavnom se prilagođavamo i snalazimo. Princip borbe, takmičenja, razdvajanja i egoizma, polako se preobražava u princip mira, udruživanja, spajanja i podrške. Kako se ta smena događa, pojavljuju se u mojoj stvarnosti sve izraženije krajnosti u svim segmentima života. Nije lako držati stalno širu sliku u glavi, nije lako razumeti obe strane medalje, ali upornim vežbanjem svesnosti, sve bolje ovladavam tom veštinom. I onda uviđam da smo svi u istom svetu, da smo svi tu, u istom sosu i da ćemo svi to shvatiti pre ili kasnije. Važno je imati razumevanja za ove potonje. Za te što će kasnije sve da ukapiraju i da se i oni ovom novom principu predaju. Zato što će u njemu da uživaju. Zato što je to princip zajednice, i zato što je zajednica ženskog roda. Ženska podrška je sada na snazi.
Žene sve više razumeju, vide i podržavaju druge žene, ali i sve druge ljude, sva druga bića. Primećujem to na svakom koraku, primećujem kako se i kod mene proširuje krug dragih bića, kako zajedno nešto planiramo, kako jedni drugima pomažemo da prevaziđemo izazove koji su oko nas. I mada smo svi malo više fizički odvojeni, ipak nismo usamljeni. Tu smo jedni za druge. Uvek se nađe neka mala pomoć, usluga, informacija, topla reč ili konsultacija, koja će pomoći drugom članu time stvorene zajednice. I tako se rađaju brojne zajednice u kojima je razmena umesto trgovine, podrška umesto nadmetanja, razumevanje umesto svađanja, mir umesto borbe, ljubav umesto straha.
Dajem šansu nekim novim bićima da postanu deo nekih mojih zajednica. Slušam ih šta govore, gledam ih kako žive, radujem se što tako mnogo od svake od njih mogu da naučim. Da, u glavnom su žene, devojke i devojčice u pitanju, jer u emocijama već umeju da plivaju. I osećam ogromnu podršku kuda god da krenem, šta god da radim. Lepo je imati podršku. I ta je reč ženskog roda. Mene podseća na sliku bebe u naručju majke. To je verovatno jedan od najlepših osećaja na svetu. Taj osećaj ume po svojoj prirodi, da proizvede svaka žena, bez obzira na to da li je i majka. Nama je to urođeno. Čekalo se ovo vreme da najzad taj svoj dar, dar podrške, sa onima oko sebe podelimo, da sve ove velike promene potpomognemo i da u zajednicama ljudi sličnih sebi, nastavimo jedan lepši i bolji svet da stvaramo. Neka svako krene od svoje zajednice – partnerske, porodične, poslovne, i neka sve trešti od podrške.



0
reviews

Nazad na sadržaj